HTML

Való Világ 5 elemzés

Az ismert valóságshow elemzése laikus szemmel, szubjektíven.

Friss topikok

Kik a legerősebbek a villában?

2011.10.11. 11:05 James Lavelle

Bár még mindig csak nagyon kevés idő telt el a show kezdete óta, és csak egy alkalom kínálkozott arra, hogy hivatalosan is visszajelzést kapjunk a nézők véleményéről a játékosokat illetően, érdemes elgondolkozni azon, hogy milyen erőviszonyok alakultak ki a villában. Ahhoz, hogy ezt minimálisan is elemezni lehessen, célszerű bizonyos szempontokat felállítani, amelyek mentén az erőviszonyok megmutatkoznak. Az első ilyen szempont az, hogy mennyire tudja egy játékos a saját akaratát érvényesíteni a többieken, illetve mennyire gyakorol rájuk hatást. Persze ezt nem mindig könnyű megítélni, tekintettel a műsorszerkesztés szubjektív voltára, de azért teszek egy bátortalan kísérletet.

1.      Saját akarat érvényesítése

Ebben a kategóriában Attila az egyik kiemelkedő karakter. Érdekes módon sokszor ellenállásba ütközik, ezekből azonban rendre úgy jön ki, hogy befolyásolta a másik játékos viselkedését. Bár nem mindig pont úgy, ahogy ő azt szerette volna, a végeredmény általában mégis az, hogy valamilyen erőteljes reakciót vált ki. Éppen ezért tartom inkább provokatőrnek, semmint taktikusnak.

Gergő a jelek szerint szintén hangadó, jóllehet ő következetes viselkedésével és határozottságával érdemelte ezt a szerepet ki. Kicsit olyan mint Béci és Olivér keveréke, előbbinél valamivel keményebb, utóbbinál lágyabb, legalábbis ami a megnyilvánulásait illeti.

Péter a kezdeti pocokführeri pozícióból visszább vett, szerintem egy kicsit elsiette az emberek manipulálását, korai volt elbizakodottan szellemi vezetőt játszani. Cristofel láthatóan túlnőtt rajta, legalábbis „kinőtte a szolgai gúnyát”. Péter pozíciója szerintem kicsit gyengült, de ő az, aki bármikor képes egy-egy keményebb húzásra.

Érdekes módon a lányok közül egyiket sem látom olyannak, aki a fentieknek igazán megfelelne, ezzel együtt van egy olyan érzésem, hogy később még igen fontos szerepet fognak betölteni, sőt, szerintem a vége felé fognak még meglepetéseket okozni.

2.      Szórakoztatás 

Cristofel – amúgy Alekoszhoz hasonlóan – a kezdeti szánalmas, sokak által kiközösített figurából igazi főszereplővé lépett elő. Ezt mellesleg felismerte Veronika is, aki jó érzékkel kezdte el keresni a fiú társaságát. Nem mondom, hogy ez 100%-is tudatos volt a lány részéről, de az biztos, hogy egy időre mindkettőjük helyzete stabilizálódott. A kubai(nak mondott) fiú most már jó pár adás óta „viszi a show-t”, hol dühkitöréseivel, hol nehezen értelmezhető szerelmi vallomásaival hívja fel magára a figyelmet. Fontos kérdés, hogy ezt az intenzitást meddig tudja fenntartani; fél éven keresztül bohóckodni ugyanis meglehetősen fárasztó.

Fecó, ha éppen elemében van szintén szórakoztató lehet, igaz ez nála meglehetősen hektikus, és más színezetű is, mint Cristofelnél.  Nála szórakoztató lehet túlzott érzelmessége is, vagy az, amikor kioszt másokat, esetleg valamelyik sírása. Érdekes módon dumagépként csak felvillanásai vannak. Ha erre rágyúrna, tovább erősíthetné pozícióját.

Ha a csendesebb, szellemesebb humort nézzük, akkor Pétert és Attilát mindenképpen meg kell említenünk, számomra a show egyik legnagyobb kérdése, hogy erre mennyire vevők az emberek.

3.      Szimpátia

Hogy kinek mi a szimpatikus, az persze szubjektív, mégis vannak „univerzális” tulajdonságok, amelyekkel el lehet nyerni valakinek a rokonszenvét. Ilyen a jóindulat, nyugodtság, segítőkészség. Ebben szerintem Fecó élen jár, ugyanakkor van egy meglepetésember is, Csaba. Nem sok konfliktusban van benne, sportol, ezért van benne kitartás (lásd az arénás feladatot) és ha Kingánál (vagy másnál) is elér bizonyos sikereket, akkor végképp esélyes lehet a végjátékra is megítélésem szerint. Attila nem véletlenül tart tőle, mind Kingát, mind a fődíjat félti tőle az Összeférhetetlen, szerintem jogosan. Tulajdonképpen Annamáriát is ide sorolhatnám, hiszen a kommentek alapján sokan elkezdték megkedvelni, igaz, kirohanása Cristofel ellen ezt a folyamatot kicsit megakaszthatta.

 

4.     Botrány

Akik potenciálisan magukban hordozzák a botrány lehetőségét, azok Attila (Kinga sörrel való leöntése, melltartójának finom leamortizálása), Cristofel (kiszámíthatatlanság), Veronika (érzelmi instabilitás). Esetleg Kinga is, ha őt is ide vesszük, akkor a hisztijei lehetnek „botrányosak”.

5.       Szex

Potenciálisan persze mindenki idetartozhat, de akiknél erre van is esély, azok Veronika-Cristofel (a jelek szerint övék az első szexuális együttlét), Gergő-Seherezádé. Ha a csók is ide számít, akkor Kinga, Csaba, Annamari, Péter, Vera (utóbbi kettő ezen már szintén átesett), illetve Shadi.

 

Két plusz kategória: akik a leginkább egybevágnak karakterükkel és akik a legkiszámíthatatlanabbak

 

6.      Egybevágás

Gergő az, aki nagyon stabilnak látszik. Attila ollós akciója ugyanakkor arra jó volt, hogy megmutassa: az Alfahímnek is vannak gyenge pontjai. Attila amúgy nagyon ügyes egy dologban: konfliktusokat generál, és még ha nem is jön ki jól belőlük, nagyon jól le tudja tapogatni a másik gyenge pontját – ilyen volt az ollós eset is, arról nem beszélve, hogy szinte pontosan tudja, hogy ezzel az ŐF-be is bekerül (nem egyszer tett is erre megjegyzést, ez pedig igen nagy tudatosságra vall). Aki még ebből a szempontból erős (Attilán kívül), az Annamari.

7.       Kiszámíthatatlanság

Vera szerintem az egyik leglabilisabb karakter, ezt rövidtávon ugyanakkor előnyként is kihasználhatja. Egy külön cikket megérne az, ahogyan az RTL egy gurut akart szerencsétlenből faragni (lásd a szerencsesütis villámjósdát), majd pár héttel később már azt mondta Vera, hogy ő mennyire rossz emberismerő. Belehajszolták egy szerepbe, aminek semmilyen szinten nem tudott megfelelni.: nem volt érzékeny (=sérülékeny) és nem volt érzékeny (=olyan, aki gyorsan kiismeri az embereket, átlátja személyiségüket), sőt, intelligensnek sem nagyon látom (mind okfejtései, mind szóhasználata miatt,  - például a „berúgik” szó használata valahogy nekem mást sugall) ehelyett egy arrogáns, instabil lánynak tűnik, akinek pont az a baja, amivel Annamáriát vádolta a játék elején. Ezzel együtt kiszámíthatatlansága még érdekes lehet.

 

Mi a helyzet a két újjal?

Egyrészt fogalmam sincs, mert csak pár napja vannak bent, ráadásul tegnap Jóbarátokat néztem az összefoglaló helyett (és milyen jó választás volt!), de úgy tűnik, hogy Shadi komoly ellenfél lehet. Jól mutatja ezt az is, hogy Péter már első este próbálta a félig arab fiú szarvait letörni, nem sok sikerrel. Shadit nem lesz könnyű kimozdítani, legalábbis most így látom, a (benti) lányok számára egy exotikus, izgalmas karakter, a fiúknak pedig konkurencia, mégpedig olyan, aki nyugodtan viselkedik konfliktusokban és látszólag nem nagyon ijedt meg senkitől. Nekem mondjuk valami miatt végtelenül ellenszenves, de ez legyen az én bajom, mindenkinek jó egészséget kívánok innen a monitor mellől, még Zizinek is (él még amúgy?).

 

 

3 komment

Címkék: arab elemzés való világ 5 vv5 vv blog legerősebbek

A bejegyzés trackback címe:

https://vv5elemzes.blog.hu/api/trackback/id/tr253293874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hidewatch 2011.10.11. 12:12:24

Él még, bár tegnap kicsit aggódtam érte, mert Gergő az onlineban rendesen ráült lendületből szegényre :)

beacska 2011.10.14. 17:52:04

egyetértek veled a dolgok nagy részében. (Fecót én nem bírom, de nem tukmálom ezt rá másra) Én az onlány alapján Melindát találtam a lányok közt gondolkodónak, többre érdemesnek. Borzasztóan sajnálom(tam), hogy kiküldték.
Eszter nekem szimpatikus, de félő, hogy ha nem lesz védett, repül. Az Arénában ki is derült, hogy a kor meghozza gyümölcsét:kitartás és tapasztalat dolgában ;D
Ha Attila nem erőlteti annyira ezt a Csaba-dolgot, én azt mondanám, Shadi a heti jelölt. Magárahúzott sokmindenkit a házban, és a rövid-eszűeken kívül, azért maradandót alkothatott.
Shadi akkor vett vissza az arcából (meglátásom szerint), amikor Cris a maga keresetlen stílusában közölte vele:"Az lehet, hogy a magyarországi arabok neked küldenének sms-t, de többen vannak, akik ellened"
süti beállítások módosítása