HTML

Való Világ 5 elemzés

Az ismert valóságshow elemzése laikus szemmel, szubjektíven.

Friss topikok

VV5: a valóságshow-szimuláció?

2011.10.05. 20:55 James Lavelle

 Az a nagy büdös helyzet, hogy Attila pont ugyanolyan szánalmasan csajozik, mint én 10 éve, mentségemül szolgáljon, nagyjából egyidős vagyok vele. Persze ezt jobban végiggondolva, már akkor is gáz volt ez a fajta közeledés, de szeretném hinni, hogy ezt az időszakomat magam mögött hagytam. Nem véletlenül mondják sokan, hogy technikája közelít egy tízéveséhez, lassan, de biztosan ráaggathatjuk a szánalmas jelzőt a Kinga ellen indított offenzívájára. Jellemző az internetes társadalomra ugyanakkor, hogy minden mögött taktikát lát, és lássuk be: az, ahogyan Kingát provokálja, függetlenül attól, hogy köztük nagy valószínűséggel soha a büdös életben nem lesz semmi, mindig az összefoglalók epicentrumába repíti, vagy legalábbis annak állandó szereplője lesz. Kinga remek célpont, hisztis mint az állat, a kiborulások pedig mindig újabb témát szolgáltatnak. A legutóbbi tornádó szele Fecót is elkapta, aki továbbadta Attila (ál)tervét, miszerint az Összeférhetetlen ki akarja dobni Kingát a csapatból. Ezzel pedig Attila újra sikeresen provokálta immár nem csak Kingát, hanem a többieket is. Érdekes módon, ezzel Fecó, Kinga és Attila pozíciója is erősödött, legalábbis ami a „sztori” oldalát érinti; az ilyen kiborulások emblematikus szereplőivé teszik a villalakókat. Kinga és Fecó egyre inkább kezdi hozni a karakterét: Fecó mintha egyre inkább kezdene megnyílni és dumagép üzemmódba váltani, Kinga pedig, ha cselt nem is feltétlenül sző, de gyakorlatilag mindenkit sűrű homlokráncolgatások és pupillaszűkülések közepette kibeszél. Fecó pedig szerintem az egyik legerősebb karakter a villában, még akkor is, h ő ezt nem érzi.

Aki vitathatatlanul a legtöbbet erősített pozícióján, az Cristofel. Ő lett a villa bohóca, kétségtelenül belőle lesz az egyik olyan ember, akiről a legtöbbet fognak beszélni az elkövetkező hetekben (feltéve, ha folytatja magánszámait – és miért ne folytatná). A jelek szerint nem nagyon fog megtörni semmitől, amilyen kiszámíthatatlan, annyira jól viseli a villalétet. Róla nem tudom elképzelni, hogy a bezártság összeroppantaná, hasonlóan jól érzi magát, mint Alekosz.

Veronika saját csapdájába esett: ami szívatásnak indult, az – ha nem is szerelemmé, de – vonzalommá változott; valószínűleg már ő maga sem hiszi el, hogy nem tetszik neki a kis kubai hódító. Nem valószínű, hogy sokat kell várni egy jó kis Veronika-Cristofel akcióra.

Attila közben egyre nyilvánvalóbban dolgozik egy olyan imidzs kialakításán, ami köszönőviszonyban sincs az igazi személyiségével. Ha valaki az életben nem hallott a testbeszédről, az is kettő másodperc alatt észreveheti, hogy mennyire nem gondolja komolyan sokszor azt, amit mond. Amit ő manipulációnak hív, az elkeseredett próbálkozás az emberek megtévesztésére; szerintem a műsor egyik nagy kérdése, hogy lesz-e olyan valaki a játék végére, aki komolyan veszi őt. Ami az ő és Péter viszonylatában is megdöbbentő ugyanakkor, az az, hogy milyen nyíltan próbálnak taktikázni; és itt a taktika szó ezáltal némiképpen értelmét is veszti. A média persze nagy manipulációkról és taktikázásokról fog beszélni, csak egy baj van: ez nem az. Ez a taktika egy paródia, látszólag Péter se mindig érti, hogy hogy nem lehet itt ember-sakkozni. Meglepően nyíltan beszéltek ugyanis (Péter és Attila) saját „taktikájukról” (például amikor megállapodtak, hogy Attila nem kavarja össze a bábunak nevezett játékosokat). Ez a nyíltság talán Pétert is meglepte. Az, amit ők ketten csinálnak, sokkal inkább színház, mint taktika; olyan, mintha egy valóságshow-t szimulálnának a nézőknek, szemléltetve, hogy milyen folyamatok indulhatnak be, aztán a forgatási szünetekben megbeszélnék, hogy ki mit csinál legközelebb, miközben csak az operatőrök elfelejtették kikapcsolni a kamerákat.

A legjobb esetben is provokatőrnek nevezném őket, nem taktikusoknak.  

Csaba és Melinda szándékos ignorálása az RTL részéről megérne egy külön misét.

 

 

5 komment

Címkék: elemzés taktika való világ 5 vv5 provokatőr cristofel

A bejegyzés trackback címe:

https://vv5elemzes.blog.hu/api/trackback/id/tr743281073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mocskosmacska 2011.10.06. 15:29:27

Péternek és attilának is van egy nagy előnye. A többi lakónak (talán csaba és vera kivételével/aki viszont egy pszichopata/) nagyon alacsonyak az intellektuális képességeik, így könnyen megvezethetőek.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.10.06. 20:15:10

@mocskosmacska: Én inkább a szerzővel értek egyet.
Nem szabad bedőlni az RTL PR-jának.
Az eleve nem lehet nagy taktikus, aki rögtön az első napon szövetségeket köt, klikket hoz létre, mindezt úgy hogy mindenki lássa.
Aki okosan taktikázik mindent csinál csak ezt nem.
Ők meg eddig semmi többet nem mutattak taktikázásból...

Az tudja igazán manipulálni az embereket, akinél ezt egy-két hét után még nem látjuk, de főleg a játékosok nem.

Annamaria, Vera, Melinda, Csaba - 4 ember akiből máris többet nézek ki e téren mint a másik kettőből.

A vv5 a nők manipulációjáról fog szólni. :)

beacska 2011.10.07. 12:22:30

megragadom az alkalmat, hogy szóvá tegyem, fájlalom, hogy Melindát kipenderítették, pláne úgy, hogy gyakorlatilag leretusálták a képekről. Ez mire volt jó?

Remélem, hogy még beindul a "taktika". Eddig tök felesleges lett volna bármi, hisz már 1 hete tudták, hogy 2 új jön be, akkor meg minek? (be is igazolódott: Shadi olyan kis butácska, hogy úton-útfélen a bentlakókat idézgeti, és külső tudását fitogtatja - pedig ez olyan tudás, amit inkább kamatoztatni kéne - ez sem egy észjátékos, már látszik).

Attila és Péter beszélgetései, félszavai elég tanulságosak: a Kinga-féle vacsora akció is megbeszélt volt. Én nem hiszem, hogy Attila bármit is érezne a lány iránt, csak használja. Attila érzelemmentes. Remélem, belebukik. Én már csak ilyen romantikus lélek vagyok ;D

Ahogy Melinda kimarad a vágásokból, úgy az is, Péter milyen kemény aknamunkát végez. LÁTSZÓLAG a dilinyósokkal foglalkozik, valójában, mindenkivel. Mindenki azt kapja, amire számít. Kíváncsi vagyok, mi lesz vele az első kiszavazáson....

jaaa....és tudtátok, hogy Attilának csak 8 általánosa van?...nocsak...

James Lavelle 2011.10.10. 13:37:44

@beacska: Shadi szerintem nem buta, vigyázni kell majd vele a jövőben. Attila elég érzéketlennek tűnik, de szerintem nem az, erősen rájátszik erre. Melindát gyakorlatilag az RTL rakta ki, igaz a jelek szerint nem volt túl aktív, elképzelhető, hogy amúgy sem maradt volna itt. Az persze nem túl fair, hogy kb. nulla percet mutatták esélyt sem hagyva neki, de a fair egy nem létező kategória a kereskedelmi tévézésben.

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2011.10.10. 17:10:35

@James Lavelle: Érdekes az is, hogy Csabát is "elásták", már megint. Lehet, hogy őt is ki akarják dobatni...
süti beállítások módosítása