HTML

Való Világ 5 elemzés

Az ismert valóságshow elemzése laikus szemmel, szubjektíven.

Friss topikok

Péter droidhadsereget épít, Vera igazságot oszt

2011.09.30. 11:13 James Lavelle

Nem kellett hozzá sok idő, hogy Vera tökéletesen nevetségessé tegye az „érzékenylelkűek” elnevezést. Az egy dolog, hogy ő ez alatt nem sérülékenységet ért elsősorban, hanem azt, hogy másoknál jobban átlát játékostársain, és jobban működnek a szenzorai, az viszont, hogy készül a  legtöbbet káromkodó női villalakó cím megszerzésére, és kifejezetten agresszív, kioktató stílusban mond véleményt, már nem magyarázható azzal, hogy érzékeny. Leginkább Veronikával és Annamáriával van baja. Utóbbival kapcsolatban Balázs – aki maga is szeret Guru kategóriában jeleskedni, lásd a Szigorúan bizalmas című könyv, illetve számtalan utalása a keleti tanokkal kapcsolatban – megjegyezte, hogy a két lány közötti ellentét a köztük lévő hasonlóságból is fakadhat és akár még jóban is lehetnek a későbbiekben. Ez persze nem zárható ki, de jelen állás szerint Vera szerint Annamária „faszságokat beszél”. Ez a fajta viselkedés Vera részéről egy igen kétélű fegyver lehet. Egyfelől igen korán mindenki tudtára adta, hogy képes nagyon keményen belegyalogolni másokba, ezzel is előkelő helyet érve el a csípési sorrendben (erről később még bővebben is írok), ez pedig sokakból félelmet válthat ki. Ugyanakkor azok a nézők becsapva érezhetik magukat, akik azért szavaztak rá, mert szerettek volna egy romantikus, érzékeny lányt látni a villában. Ez utóbbi gondolatot folytatva: érdekes azon is elgondolkozni, hogy egy ilyen „karaktergyilkosság”, egyértelműen azt eredményezi-e, hogy a nézők elfordulnak tőle. A balhék, veszekedések ugyanis sokak érdeklődését fenntartják, és lehet, hogy erről az ingerről nehezen mondanának le. Fontos kérdés, hogy egy sms-t küldő néző számára szimpatikus játékost szeretne-e a képernyőn látni, vagy vért minden áron. Verával kapcsolatban további kérdés az is, hogy mit szeretne kommunikálni magáról; vissza fog-e még táncolni az érzékeny lelkű kategóriába, vagy továbbra is fölényeskedve és agresszíven „mondja meg a frankót”.

 

A taktikáról néhány szóban: taktikának azt nevezem, amikor valaki saját érdekeit szem előtt tartva formálja, alakítja emberi kapcsolatait, inkább a racionális érveket szem előtt tartva, semmint érzelmi reakcióit. Nos, ez ügyben érdekes folyamatokat láthatunk. Bár a nagy átlagot nézve a VV5 szereplő intelligensebbek, mint a VV4-é és talán kevésbé ösztönösebbek, azért a hideg logika csak keveseknél érhető tetten. Attila egyértelműen próbálja taktikai elemekkel fűszerezni játékát (lásd az 5-ös megalapítása), mégis túl sokszor viselkedik átlátszóan, és a jelek szerint nem képes úgy palástolni érzelmeit, mint mondjuk Alekosz. Ettől számomra mondjuk emberibb is a viselkedése, ugyanakkor kérdés, hogy ez a taktika meddig fog működni. Jelenleg igen sikeresen tematizálja az összefoglalókat, mindig van egy-két olyan mondata, ami érdekes és látszólag az RTL is igyekszik őt reflektorfényben tartani (ld. szexi fotózás). Ezzel együtt fejben és lélekben egyáltalán nem biztos, hogy olyan erős.

Ha egy embert kellene megneveznem, aki igazán taktikázik, akkor Pétert mondanám. Ezzel együtt az ő legnagyobb gyengesége az önmaga mindenhatóságába vetett hite. Ha valaki ezt felismerné és kellően okosan tudná ezt kihasználni, akkor Pétert alaposan meg tudná gyengíteni, jelenleg azonban erre kicsi az esély, már csak azért is, mert tartanak tőle. Veráék vodkás trükkje egyértelműen bebizonyította, hogy Péter a hasonló csínytevéseket a saját tekintélye elleni támadásnak minősíti, amelyre a legordenárébb módon sikerült reagálnia, amikor Verát behívta a nyugiszobába. Vera a vergődő kiskacsa taktikát választotta és látszólag behódolt Péternek, aki ettől a sikertől láthatólag megrészegült és máris arról beszélt, hogy hogyan leckéztette meg a lányokat. Verának ez a húzása később még kifizetődő is lehet. Az, hogy ez a behódolás Vera részéről egy taktikai elem volt, az véleményem szerint abban nyilvánul meg, hogy az igazmondó szőnyegen a lány teljesen nyíltan kijelentette, hogy Péter kavarja a szart és nem bízik a fiúban. Ha ugyanis a nyugiszobában mondottakat komolyan gondolta volna, akkor nem mondott volna most ilyet.  

Közben Attila megalapította az 5-öst, ami akár a Klub rádió délelőtti műsora is lehetne, de nem az. Ezzel megint csak az a gond, hogy túl átlátszóan csinálta, talán egy kicsit korán fedték fel szövetségüket a többiek előtt. Nekem személy szerint már a VV4-ben sem volt szimpatikus az ilyen jellegű erős klikkesedés és most sem az, annak ellenére, hogy van benne egy-két szimpatikus ember a számomra. Péter nem habozott a válaszlépéssel, elkezdett hadsereget toborozni magának. Gyakorlatilag a nézőre kikacsintva beszélt katonáiról, megjegyezve, hogy szókincsük a 300 szót sem éri el, viszont fanatizálhatóak. Ez a fajta hozzáállás tökéletesen felrúg minden szabályt, nevetségessé teszi a realityshow ezen műfaját, egyszerűen elképesztő az, hogy egy játékos nem játékosként működik, hanem hivatásos elemzőként, szerkesztőként, aki kívülről nézi saját helyzetét. Egy ilyen műsor báját pont az adja (adná), hogy olyanok vannak bent, akik civilek, akik nem igazán ismerik a tv-s világot belülről. Az ilyen embereket szeretjük nézni, mert pont úgy csodálkoznak rá erre a kavalkádra mint mi. (Félreértés ne essék: nem azt mondom, hogy a bent lévők Magyarország reprezentatív mintájaként szolgálnak). Ezzel szemben az RTL minden ilyen szabályt felrúg, abszolút mindenhatóként alakítja az írott és íratlan szabályokat, be kell valljam, bosszantónak tartom ezt a fajta inkorrektséget, és maximálisan megértem azt, hogy anno T.D.P. nem volt hajlandó tovább elemezni a blogján. Ugyanakkor szórakoztatónak is tartom a műsort és addig nézni is fogom, amíg ez marad, de ez nem jelenti azt, hogy mindennel egyetértek, amit az RTL csinál, sőt. Egyvalamivel ugyanakkor nem lehet sajnos vitatkozni: ez pedig a nézettség, ami várhatóan megint magas lesz majd, hiszen a VV4-nél hiába hágott át gyakorlatilag minden létező és nem létező szabályt a csatorna, mégis nézték gazdagon, a csatornának pedig más nem nagyon számít. Valószínűleg ők röhögnek a legjobban akkor, amikor a fenti sorokat olvassák, vagy valaki a műsort fikázza, mert tudják: bármit megtehetnek. 

18 komment

Címkék: rtl klub péter vera való világ vv

A bejegyzés trackback címe:

https://vv5elemzes.blog.hu/api/trackback/id/tr523267268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nathalie 2011.09.30. 13:29:05

Az elején mindennel egyetértettem, jól látod szerintem a dolgokat. Jó volt Vera, Attila, Péter jellemzése, hibáik bemutatása, esetleges előnyeik taglalása.
De! a végén viszont pont az ellenkezőjét írtad le, mint amit én gondolok. Én és sokan mások nagyon sokat nevettünk a Péteres részen. Zseniálisan volt összevágva. Péter viselkedését nem annak véltem betudni, hogy ő egy bennfentes, hanem inkább a humor megcsillanásának. Ez a kikacsintás és pl Krisztofel monológjai a riport szobában egy olyan dolgot hoztak el a vv történetébe, ami eddig nem nagyon volt jelen (max Balázs néhány megnyilvánulásában): ironikus humor. Szerintem ez sokaknak hiányzott. Nem kedvelem Pétert, de ez magasan a legjobb húzás volt tőle amit tehetett, kicsit kifigurázta magát. Mégis mit tehetett volna mást? Egy értelmes ember felismeri, hogy neki is szüksége van szövetségesekre, viszont ezzel a húzással legalább bemutatja a nézőknek, hogy tudja nagyon jól, hogy retardáltak vannak bent a csapatában, nem veszi ő annyira komolyan magát, de a szükség nagy úr. Ha megírták ezt előre péternek, engem az se nagyon zavar. Elméletileg annyi minden befolyásolva van, legalább most kivételesen humorosan tették mindezt.

mocskosmacska 2011.09.30. 13:35:42

@nathalie: Péternek ez nagy előnye. Sokan azért nézik a vv, hogy röhögjenek a bennlévőkön. Péter erre még ráerősít, tovább karikírozza őket. Ezt az rtl klub is tudja, meggyőződésem, hogy krisztofer nem a skalpvadászata miatt lett betéve/beszavazva, mert mindenki halálra röhögi magát rajta.

mocskosmacska 2011.09.30. 13:37:38

Azzal sem értek egyet, hogy a kinga-attila szál izgalmas lenne. (bocsi, hogy ilyen kötekedő vagyok, sokmindenben igazad van, de ezzel nem értek egyet) Sok ilyen "szerelmi" szál volt már a vv-kben és mindegyik dögunalom volt. Legalábbis még egy fórumon sem láttam azt, hogy bárki is izgult volna azon, hogy mi lesz pl. Gigi és Jerzy között.

James Lavelle 2011.09.30. 13:42:56

@nathalie: alapvetően osztom a véleményedet, az intellektuálisabb jellegű humor valóban ritka vendég volt idáig a villában, ez Péterrel megváltozni látszik. Szerintem komolyabban veszi magát a kelleténél, de a későbbiek erre is választ adhatnak. A csapattoborzás pedig valóban az egyetlen logikus lépés volt a részéről. Amit kifogásolok, az az, hogy egy versenybe egy olyat is beengedtek, aki sokkal esélyesebb a többieknél, mondom ezt úgy, hogy színesíti a felhozatalt és sok érdekes fordulatot fog még hozni.

nathalie 2011.09.30. 13:43:41

@mocskosmacska:
hát krisztofel egyértelműen valami jersey shore ivadék. tuti, hogy ő az idióta faktor miatt van bent. én már nagyon kedvelem. Mármint nézni :D
Péter meg bár ellenszenves, nem hülye. Egy problémája lehet: a szavazóbázis nem biztos, hogy a humorral rendelkező emberekből kerül ki...Nem vágom ezt, mert csak olyannal vagyok kapcsolatba akár neten, akár személyesen, aki azért nézi, hogy röhögjön. szavazni nem szavaz.De a rokonokon kívül van egy réteg, aki valóban halál komolyan veszi ezt az egészet és úgy is szavaz. Számukra Péter viselkedése érthetetlen és csak abból indulhatnak ki, hogy utálják. Ezek a szavazók ugye árnyalatokat nem nagyon látnak, mindenki fekete vagy fehér.

James Lavelle 2011.09.30. 13:45:48

@mocskosmacska: egyéni véleményem az, hogy nem izgalmas, sőt fárasztó. Viszont az nem lehet véletlen, hogy a Gigi-Jerzy páros ilyen sokáig fenn tudta tartani az érdeklődést anno. Úgy tűnik, az ilyenekre vevők az emberek, még akkor is, ha nekünk ez furcsa.

U.I.: vitatkozz nyugodtan,szívesen olvasom a hozzászólásokat:)

James Lavelle 2011.09.30. 13:48:02

cristofel szerintem még fog meglepetéseket szerezni,
elég kiszámíthatatlan néha a viselkedése, és én is jókat röhögök a korrekt gyereken.

nathalie 2011.09.30. 13:48:33

@James Lavelle:
mitől lenne esélyesebb? Ha manipulálja a műsort az rtl, akkor inkább tudom elképzelni, hogy beküldik őt mint beépített ember, hogy szart kavarjon, viszont megnyeretni nem fogják vele. Egyébként meg az a természet, ami a másik műsorban előnye lehetett, itt pont hátránya. Szerintem ez első perctől fogva egyértelmű. Beszavazták vagy beszavaztatta az rtl, de már úgy ment be mint egy negatív karakter. neki szinte mínuszból kellett indulnia.sztem pont, hogy kevesebb esélye van, mivel itt a nézők szimpátia alapján szavaznak, és valljuk be, péter minden, csak nem szimpatikus.

nathalie 2011.09.30. 13:54:59

@James Lavelle:
egyébként nem értünk egyet :D Bár azt írod, hogy alapvetően igen, de nem :D Hiszen Te ezt írtad a postban:
"Ez a fajta hozzáállás tökéletesen felrúg minden szabályt, nevetségessé teszi a realityshow ezen műfaját, egyszerűen elképesztő az, hogy egy játékos nem játékosként működik, hanem hivatásos elemzőként, szerkesztőként, aki kívülről nézi saját helyzetét."

Én ennek totál az ellenkezőjét írtam. Igenis legyen ilyen, jó ez stb. Akkor most a Te bajod az, hogy ezt Péter csinálta meg? Ha Attila kacsint ki és vicceskedi el és ő hoz létre speckó csapatot, akkor az nem lenne probléma?

mocskosmacska 2011.09.30. 13:58:05

@James Lavelle: Szerintem gigi és jerzy azért maradtak bent sokáig, mert nem vitték ki őket párbajozni. Gigit sokan szerették, akik meg nem azok erősnek tartották és féltek tőle. Jerzynek meg az elején nemigen voltak konfliktusai, sosem arra tett, aki a legtöbb jelet kapta, így nem volt sem potenciális kihívó, sem potenciális kihívott.
De pl. ott volt az überfárasztő leó-ágica álompár, ahol ágicát nemigen merték bent bántai, mert azt hitték erős, de az első párbajnál elvérezett. A lorenzó-ági páros mindkét tagja is kiesett az első párbajuknál.
Ami érdekelné a nézőket, mint szerelmi szál, az szerintem egy gergő-annamari dolog lenne. Két ok miatt is, először is a nem szokványos párosítás miatt, másodszor meg a nézősereg nem bombázókból áll, így egy élő "betty, a csúnya lány" történet meghatná a nézőket és az éreznék, hogy ők is megkaphatják az álompasit, akiért szilikonosok hada verseng, mert a szépség nem minden.

mocskosmacska 2011.09.30. 14:00:37

@nathalie: Erre az egyre én is kíváncsi lennék. HOgy kik szavaznak? Mert sok embert ismerek, aki nézi, de olyat, aki képes szavazni..........
Bár bevallom, én egyszer küldtem egyetlenegy smst-t, még a 3. szériában ágica ellen. Mivel ő a párbaját azzal kezdte, hogy ő milyen jó ember és milyen megértő és milyen empatikus. Nekem meg felfordult a gyomrom és kellett küldenem egyet a kiesésére, bár a lakótársam ordított, hogy ne tegyem.

nathalie 2011.09.30. 14:02:45

@mocskosmacska:
szerintem Gigi egy teljesen érdektelen figura volt és még akik szerették, azok sem vették be, hogy annyira jókislány, mint ahogy azt előadja. Viszont nagy volt az szeretet-utálat Éva felé,mivel az a nő mindenkiből kiváltott valamit. És aki utálta, az inkább Gigit választotta. Ha nincs bent Éva, gigi egy totál unalmas figura lett volna.

James Lavelle 2011.09.30. 14:03:08

Bármennyire is negatív a mi szemünkben, sokan lehet, hogy azt fogják benne látni, hogy ronggyá aláz másokat és ez számukra szórakoztató, így bent tartják. (Számomra anno Olivér népszerűsége is furcsa volt, mégis sokáig eljutott, és végül magát ejtse ki műsorból) A fórumokra az embereknek csak egy része írogat, nehéz megítélni, hogy az emberek nagyobbik fele (illetve azok, akik sms-t küldenek) kivel szimpatizálnak, illetve kiket és miért akarnak képernyőn látni. Az esélyest arra értettem, hogy jobban tudja, hogy mi lehet a hatékony taktika, ismeri a műsorkészítés titkait, érti azt a logikát, ami alapján egy öfit összevágnak, ráadásul végzettsége okán is könnyebben manipulálja, vagy irányítja az embereket.

nathalie 2011.09.30. 14:05:28

@mocskosmacska:
Istenem.Rosszul voltam attól a nőtől. Megbocsátom az sms-t :D:D Sőt! köszönöm :)
Mondjuk még jobban utáltam Ágit (a lorenzo félét). :D

James Lavelle 2011.09.30. 14:07:14

@nathalie: igen, lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam. A hozzáállás alatt az RTL hozzáállását értettem, nem Péterét. a "kikacsintást" példaként hoztam fel azzal kapcsolatban, hogy mennyire szerkesztői szemmel figyeli az eseményeket és nem játékosként. Bárki csinálta volna, ugyanezt írtam volna.

beacska 2011.09.30. 14:09:03

Péter megítélése nem egyértelmű. A fiam gimnáziumi osztályában sokat várták, mert jó emlékeik voltak róla, és jófejnek tartották (még egyszer mondom, gimnázium). És azóta sem csalódtak benne. Akik nem bírják (mert ilyen is akad), annak a legütősebb érve az, hogy kicsi és dagi. Valahol olvastam, hogy 170-172 cm-re nőtt. Hmmmm...ez tényleg törpe lenne? Na és ha dagi? Ez negatívum a mai világban? (máshogy kérdezem, ki nem az?)

nathalie 2011.09.30. 14:09:03

@James Lavelle:
értem. Szerintem ehhez azért nem kell nagy bennfentesnek lenni, elvégre ez a 5. széria. Sok mindent láttunk és ezeket a dolgokat nem is lehet befolyásolni. Mert hiába vagy Te a fasza, ha Balázs a felkomfban aláz egy kicsit minden héten. Szerintem itt nincsenek nagy titkok, logikai dolgok. Ami nézettséget csinál (veszekedés, csöcs, sex, idióták) leadják. AZ, hogy ez hogyan van megvágva, attól függ, hogy a csatorna szeret-e téged.

nathalie 2011.09.30. 14:12:36

@James Lavelle:
szerintem ez nem szerkesztői szem, szerintem ez egyszerűen ironikus humor. Ha bárki egy kicsit is humorosabb egyén az lehet felismerte volna a szituáció abszurditását. Sokkal szívesebben nézném az egészet, ha a riport szobában kicsit több időt kellene tölteni olyan embereknek, akiknek van humora. ez előbb utóbb szerintem kijön az emberből, már ha ilyen típus.eddig nem olyan emberek voltak bent, akik képesek voltak magukon nevetni. AZ én barátaimnak a 80%-a kb hasonlókat nyomott volna kínjában mint péter tegnap.
süti beállítások módosítása