HTML

Való Világ 5 elemzés

Az ismert valóságshow elemzése laikus szemmel, szubjektíven.

Friss topikok

Péter újabb sakkbábuja Annamari, Dya és Csaba a leggyengébbek, Cristofel akciózik

2011.10.02. 13:48 James Lavelle

Jól jelzi Péter aktivitását a villában, hogy nem először kezdem vele egy poszt megírását. Gyorsan túl is szeretnék ezen esni, ugyanis egy számomra igen kedves dolgot áldozott fel a sóbiz oltárán, ez pedig minden idők legjobb tévés sorozata: a Twin Peaks. Akár látta valaki, akár nem, ajánlom ezt az írást a remekműről. Péter megalapította a Könyvesház nevű szervezetet, ráadásul a szintén a sorozatból ismert jelet használja. Fizikai fájdalmat jelen számomra látni Lynch klasszikusának ilyetén módon való felhasználását, lépjünk is tovább.

 

Ahogy megjósoltam, Cristofel máris bandavezérnek tartja magát és arról beszél, hogy az igazi hatalom az ő kezében van. Felmerül a kérdés, hogy tényleg ennyire torz a valóságérzékelése, vagy csak rájátszik. Akárhogyan is van, az biztos, hogy az ehhez hasonló szürrealista mutatványai elnyerhetik a nézők rokonszenvét, hiszen szórakoztató. A Pocokführernek pedig (Péternek) jó lesz vigyáznia, mert Cristofel kiszámíthatatlan viselkedése még bajba sodorhatja.

Közben szimpátiaszavazás volt, a két táborvezető Attila és Péter kényszerszövetséget kötöttek és megbeszélték, hogy Dyára, illetve Csabára pakolgatják a jeleket (pontosabban ez nem „jelrakás” volt, hanem csak egy „strigulázás”, de végül is most tökmindegy). Ez igen fontos pont volt kettejük életében: egyrészt teszt, hogy mennyire bízhatnak meg a másikban egy ilyen szituációban, másrészt presztízs is: ki mennyire tudja irányítani csapatát. Előbbit illetően mindketten jól vizsgáztak, a másikban Attila – az összefoglalók alapján – kis híján elvérzett: Fecó nem értette, hogy miért kell Csabára tennie a jelét, amikor ő kedveli őt, Gergő pedig behódolásnak tekintette azt, hogy akaratán kívül, Attila „vezényszavára” kell Dyára és Csabára tennie. Érdekes megfigyelni Gergő viselkedését. Látszólag Attila csapatát erősíti, de ez csak addig fog tartani, amíg Gergő úgy érzi, ebből profitálhat, illetve amíg nem nyomják túlságosan el. Sőt, ez a szembefordulás máris tisztán látszik, Attila egyenesen lázadásról és arról beszél, hogy Gergő „mindenkinek be szeretne nyalni”. Ezzel együtt ő (mármint Gergő) az az ember, aki szinte bármikor szembe fordulhat bárkivel, különösebb presztízsveszteség nélkül. Egyértelműen látszott, hogy Attilánál nem igazán volt jelen a pártfegyelem. Ez szerintem két oka vezethető vissza. Az összeférhetetlen fiú csapata spontánabb módon jött össze, egy kezdeti, közös szimpátia alapján verbuválódtak, ez viszont azt is jelentette, hogy a tagok kiválasztása nem volt annyira tudatos. Péter sokkal racionálisabban választotta csapatának tagjait. A másik ok Attila nem létező empátiája. Érdekes módon ez nem érzelemmentességet jelent, hanem azt, hogy képtelen a tagokat úgy megszólítani, hogy azzal igazán hatna rájuk, nem veszi figyelembe a tagok személyiségét, csupán a saját akaratát akarja rájuk erőltetni látszólag racionális okokra hivatkozva. Egy igazán jó vezető ismérve az, hogy képes úgy megszólítani csapatát, hogy azok azonosulni tudjanak a céllal és tenni is képesek legyenek érte. Kingáék egy ideig bele fognak menni ezekbe a játszadozásokba, de messze nem tűnnek olyan felhevültek, mint Péter könyvesh… droidjai. Ami miatt mégis kitarthatnak mellette, az többek között annak szólhat megítélésem szerint, hogy érzik: együtt erősebbek.

Dya, ahogyan arra számíthattunk, teljesen kiborult attól, hogy őt jelölték meg a legtöbben. Sajnos tényleg meglehetősen semmilyen a viselkedése, nem lepne meg, ha jövő héten ő távozna. Ugyanakkor helyzete nem reménytelen, egy jól irányzott szexuális közeledés mindig recept lehet a bennmaradásra, ráadásul a Péterékhez való csatlakozás is megmentheti. Csaba vagy nem találja a helyét a villában, vagy a szerkesztők szándékosan nem szeretnék őt szerepeltetni, mindenesetre némiképpen meglepő passzivitása. Míg Péter Dyánál valószínűleg viccből, addig Csabánál szerintem komolyan mondta, hogy Csaba túl normális ide. Ebben őszintén szólva van valami, bár én úgy vélem, hogy egy-egy ilyen higgadt hang jól jöhet a villalét során, ha másnak nem, villámhárítónak. Persze ez a villámhárítói szerep az, ami ellenszenves lehet az RTL-nek, el tudom képzelni, hogy a konfliktusgeneráláshoz a csatorna másokat szeretne.

Csaba is megfordíthatja ugyanakkor helyzetét, de ez nem lesz egyszerű. Nála is és Dyánál is nehéz megtalálni azokat a hívószavakat, amelyekkel beazonosíthatók lennének; akit pedig nem lehet egy-két szóval beazonosítani, az könnyen elvérzik egy ilyen műsorban.

Egy korábbi posztomban utaltam arra, hogy Péternek valamit kezdenie kell Annamáriával. A választ erre elég hamar megkaptuk, nagy meglepetés ebben nincs: a Pocokführer tökéletesen az ujja köré csavarta a lányt. Annamari  - randijuk során – gyakorlatilag nyíltan kitárulkozott a manipulátornak. Péter úgy tett, mintha váratlanul érte volna a bejelentés, minden egyes mondatával szorosabbra fonta a hurkot a lány nyaka körül. Pontosan azt mondta, ami Annamáriának bejöhet, dicsérte lelkét és intelligenciáját, kiemelve, hogy ez sokkal különlegessebbé teszi a lányt a többiekhez (Dya, Sehi,Kinga Veronika) képest. Mondjuk arról baromira nem esett szó (azÖF-ban), hogy mi a helyzet Verával és Melindával, akik szintén nem olyan csajosak, de erre már nem is volt szükség. Péter pont arra a tulajdonságaira erősített rá a lánynak, amiről Annamari azt gondolhatja, hogy tényleg erőssége. A legzseniálisabb húzása Péternek pedig az volt, hogy nem utasította vissza nyíltan Annamária közeledését, hanem abban a reményben hagyta meg, hogy még lehet valami, sőt Péter azt is mondta: „imádlak” – ezzel pedig megadta a kegyelemdöfést a Halálnak.

Veronika – hogy szokás szerint vele zárjam a posztot – ördögi cselt (?) eszelt ki Cristofel ellen, aki valamiért folyamatosan kubai srácként aposztrofálja magát. Elhatározta, hogy jól felizgatja. Ez a jelek szerint sikerült is és bár az akció elég vérszegény lett (mondjuk ezt annyira nem sajnálom), a riportszobás vallomások (főleg Cris részéről) szereztek néhány vicces pillanatot. Összegzésképpen, ez az akció valószínűleg mindkettejük villabeli pozícióját erősítette, ráadásul kategóriájukkal is egybe esett. 

3 komment

Címkék: blog elemzés twin peaks való világ való világ 5 vv5 vv veronika vv péter vv attila cristofel

A bejegyzés trackback címe:

https://vv5elemzes.blog.hu/api/trackback/id/tr853271856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.10.02. 19:05:10

Szia. Én csak bele-bele nézek a műsorba, meg cikkeket olvasgatok róla, mert szakmailag érdekel a műsor és a média.
Ennek ellenére engedd meg hogy beleokoskodjak egy kicsit.

Ha valaki főnökösdit akar játszani az életben és a villában, akkor én tuti azt csinálom az életben és ezt tenném ott is, hogy ráhagynám, sőt még tenném alá a lovat, majd mögötte kiröhögném, hogy mennyire szánalmas.
Az egyik csoportnál szerintem nem Attila a tényleges vezér, hanem inkább Gergőt követik.
És azt sem érzem hogy a fiatal srác annyira behunyászkodott Péternek, mint amennyire Péter el akarja hitetni a nézőkkel.

Péter vs. Annamaria
valovilag.hu/video/142965
Azt ne mondd, hogy te itt egy szerelmes nőt látsz, akit a férfi sakkbábuként fog mozgatni a jövőben!
Majd pont ez a nő habarodik bele egy hét alatt egy ismeretlenbe.
Nem véletlenül írtam a versust kettőjük közzé.
A nő "támad", megpróbálja elhitetni a férfit (és a nézőket is talán). A férfi meg úgy tesz mintha mindezt bevenné.
A 3. szereplő meg a néző. Mindkettő azt fogja kommunikálni, hogy a nő érez valamit a férfi iránt. Péter még pluszban azt is, hogy ő játszik a nővel.

Egyébként szerintem lesz szövetség köztük, de hamarabb erőlteti rá Annamaria az akaratát Péterre, mint fordítva. :)

Dya szerintem pont azért nem esik ki, mert most középpontba került, a szépfiú beküldését meg megbánhatta az RTL. (Neki még saját face-oldalt sem csinált a csatorna!)
A szépfiú és a szűz srác esik ki.

De persze ez csak tipp.
És mint írtam, te sokkal többet láttál mint én. :)

beacska 2011.10.04. 10:24:14

nagy vonalakban egyetértek veled, bár én az Attila-féle csapatot gyengébbnek találom, ami azóta tovább gyengült.

Sajnálom, hogy az ÖF-kban hallgatnak nagyokat a Péter-Melinda-ÚjVera vonalról. Az élőkben látszik, hogy Péter-Melinda szövetség milyen erős. Bár a próbán Melinda nem vett részt, de é szándékosnak tartom. Titkolják, ameddig tudják, és milyen jól teszik!!! ;D
Azóta már kiderülni látszik, hogy ÚjVera nem fog csatlakozni hozzájuk, ezért Péter részéről már beindult a likvidálási folyamat (Kingával szövetkezve)

beacska 2011.10.04. 10:59:26

Lavelle, nézd meg a 10.02-03. éjszakai 5.30 körüli Kinga-Péter beszélgetést! érdemes! ;D
süti beállítások módosítása