HTML

Való Világ 5 elemzés

Az ismert valóságshow elemzése laikus szemmel, szubjektíven.

Friss topikok

VV4 vs. VV5, a jelöltek "egybevágósága"

2011.09.28. 12:09 James Lavelle

Kísérletet szeretnék tenni arra, hogy a Való Világ 5-ben zajló folyamatokat elemezzem, különös tekintettel arra, hogy milyen viszonyok alakulnak ki a játékosok között, illetve hogy a műsor készítői hogyan próbálják a nézettséget növelni, a villán belüli viszonyokat befolyásolni. Hangsúlyozom, nem vagyok sem képzett elemző, sem pszichológus, csupán egyéni meglátásaimra támaszkodom. Ezzel együtt figyelembe fogok venni különböző írásokat, véleményeket, többek között Tölgyessy D. Péter VV 4-ről született elemzéseit, melyekre nagyban támaszkodom majd.

 

Miben más a VV5 a VV4-hez képest?

Az már az első hetekből látszik, hogy a készítők nem csupán azt szánták a játékosok számára feladatnak, hogy mattrészegre igyák magukat, hanem megpróbálják kicsit változatosabbá tenni az eseményeket. Talán tanultak a VV4-ből, ahol az elején gyakorlatilag csak a félresikerült berúgásokat, szeretteik után síró játékosokat, Olivér csínytevéseit, és Alekosz „csajozásait” láttuk. Akkor a villa szinte önszabályozó üzemmódban futott, most talán tudatosabbak a szerkesztők.

A játékosok megítélésem szerint alapvetően intelligensebbek, igaz itt nem Veronikára gondolok, vagy Krisztofelre. Egyértelmű szándék a készítők részéről, hogy a Villába olyanok is bekerüljenek, akik összetett mondatokban is tudnak beszélni, illetve akiknél feltehetőleg volt evőeszköz otthon a vacsoraasztalon. Itt főleg Attilára, Verára és Péterre gondolok. Emögött meghúzódhat egy olyan szándék is, hogy a VV-t kiemeljék a „primitív embereket néznek primitív emberek” skatulyából, igaz ehhez valószínűleg több kell, és igen kétséges, hogy néhány értelmesebb szereplő változtathatna egy ilyen műsor megítélésén. A jelenlegi játékosok még taktikusabbnak tűnnek, hiszen már az első néhány nap után számtalan esélylatolgatás hangzott el azzal kapcsolatban, hogy ki hogyan mozgat másokat a villán belül.

Érdekes elgondolkozni azon is, hogy a régebbi játékosoknak van-e jelenlegi megfelelője, illetve hogy ez mennyire tudatos a készítők részéről. Az első néhány hét alapján könnyű lenne egy Alekosz-Olivér – Attila-Gergő párhuzamot vonni, én azonban egyrészt úgy gondolom, hogy ez korai lenne, másrészt nem is érzem ezt teljesen relevánsnak. Egyrészt Attila helyesebben használja a különböző nyelvtani kifejezéseket, másrészt sokkal ügyetlenebbül palástolja érzéseit és talán kevésbé egyedi, mint Alekosz. Persze a helyenként felszínre bukó énközlései egy taktikának is lehetnek a részei, én valószínűbbnek látom azt, hogy a Nagy Manipulátor magán kívül nem sok embert képes manipulálni. Úgy jött be a villába, hogy mozgatni fogja a szálakat, ehhez képest túlságosan átlátszóak gesztusai és szándékai, sőt, sokszor ő maga is elárulja, hogy manipulálni szeretne. Ezzel csak az a baj, hogy a manipulált ember nem tudja, hogy manipulálják. Amiben Attila mégis jó, legalábbis jelenleg, az a Kingával való viszonya. Bármennyire is szomorú ez a nyüglődés, ami köztük van, arra jó, hogy a két játékost érdekes karakternek állítsa be, és a nézők érdeklődését ideig-óráig fenntartsa. Számomra is kérdés azonban, hogy ez a lufi mikor fog kidurranni, akció hiányában ugyanis el tudom képzelni, hogy fél éven keresztül nehéz lesz a jelenlegi műsorukkal fenntartani az izgalmat. Gergő egyelőre hasonlóan domináns, mint Olivér volt, ugyanakkor talán kevésbé tűnik agresszívnek; ezen kívül abban is különbözik tőle, hogy kevésbé proaktív, ami a csínytevéseket illeti. Ez szerintem hosszútávon kifizetődő lehet, nekem úgy tűnik, hogy jobban osztja be az erejét, nem annyira heves vérmérsékletű, ez pedig a hosszútávfutóknak kedvezhet (emlékezzünk arra, hogy az az intenzitás, amivel Olivér égett, egy idő után felőrölte a játékost).

A párhuzamoknál maradva az új Szandika kétségkívül Veronika, Alekosz exe. Róla nem tudok sokat írni, nagyon sérülékeny, helyenként már-már félelmetes az a lelki instabilitás, amit mutat, ugyanakkor hasonlóan ösztönös tud lenni, mint elődje, hasonlóan gyereklelkűen áll hozzá dolgokhoz.

Lehetne még párhuzamokat találni (Gombi-Krisztofel például), de ennél tovább nem merészkednék, később talán jobban kirajzolódnak a párhuzamok.

 

Mennyire egybevágóak  a játékosok a kategóriájukkal?

Ha nem lett volna Tölgessy D. Péter blogja, valószínűleg ezt a kérdést sosem tettem volna fel, a blogon lévő írások azonban meggyőztek ennek a témának a fontosságáról. Vajon a villában is azt a képet mutatják magukról a játékosok, amit a beszavazók alatt gondoltunk róluk? Fenn tudják-e tartani azt a képet, amit kialakítottak magukról? Ha nem, képesek-e újrapozicionálni magukat? Szerintem ezek központi kérdései a játéknak, már csak azért is, mert sokszor ezen múlik egy-egy játékos sikere.

Nézzük  a játékosokat pontról pontra.

Veronika  (Alekosz exe) – nehéz lenne ebből a kategóriából kibújni, ugyanakkor azt elérheti,hogy ne csak egykori „kedvese” miatt tartsák érdekesnek. Őt már ismerték a nézők, ahhoz képest nem sokat változott.

Gergő (Alfahím) – ő abszolút egybeesik ezzel a kategóriával, az Alfafarkas (copyright Fecó) így még sokáig bennmaradhat.

Melinda (Amazon) – meglehetősen karakán a villán belül is, kérdés azonban, hogy a néhány nappal a beköltözése után mutatott síróroham mennyire a(ma)zonos karakterével (semennyire). Ez arra enged következtetni, hogy sérülékenyebb, mint ahogy mutatni szeretné, ugyanakkor határozottsága még keverheti olyan konfliktusokba, melyekből jól jön ki.

Kinga (Cselszövő) – ha valaki, akkor ő tökéletesen lerombolta az általa (magáról) vizionált képet. Az, hogy kitalálták, hogy befestik Attila lábkörmét, nem elég a cselszövéshez, ráadásul gyakorlatilag bárki ki tudja hozni béketűréséből olyan bonyolult lélektani háttérrel rendelkező mondatokkal, hogy „csúnya vagy”. Egy cselszövőnek ennél sokkal higgadtabbnak kellene lennie. Az Attilával való viszonya miatt azonban érdekes lehet a nézőknek és akár egy új karaktert is létrehozhat magának.

Fecó (Dumagép) – ő a másik nagy öngyilkos-jelölt, legalábbis ami saját karakterét illeti. A beszavazón való hisztérikus üvöltözésnek nyoma sincs, teljesen elvesztette önbizalmát, önbecsülését (többek között az Alfafarkas árnyékában). Fecó azonban érzelmességével és jóindulatával sok nézőt állíthat mag mellé (vagy az is lehet, hogy emiatt gyengének fogják látni a nézők, ki tudja).  

Vera (Érzékeny lelkű) – az biztos, hogy az emberek nem így képzelnek egy érzékeny lányt. Vera jelenleg az egyik legnagyobb manipulátor a Villában, megkockáztatom, hogy a legintelligensebb is. Félelmetes, ahogyan megadásra késztette már az első nap az embereket, akik gyakorlatilag önként adták ki magukat az új jövevénynek. Ennél is félelmetesebb, ahogy nem látták meg Vera „mosolygós gyilkos” jellemét. Írom ezt még akkor is, hogy lehet, hogy a lányban nincs rosszindulat. A csavar ebben a karakterben az, hogy – bár tényleg érzékeny, de  – nem azt jelenti a szó ebben az esetben,hogy könnyen meghatódik/sérül, hanem, hogy könnyen kiismeri az embereket, jobban átlát rajtuk. Ez pedig veszélyes fegyver.

Annamária (Fura) – ő tényleg fura. Szerintem erős karakter, sok szórakoztató elemmel. Persze az is lehet, hogy hamar kiesik, én most mégis úgy látom, hogy sok konfliktust, vicces pillanatot szerezhet még A Halál.

Csaba (Helyes Pasi) – a hölgyeknek meghagyom annak megítélését, hogy tényleg helyes-e. Jelenleg annak is örülnék, ha érteném, hogy mit mond, ha ezt dekódoltam, talán ide is többet tudok majd írni.

Attila (Összeférhetetlen) – se nem összeférhetetlen, se nem Nagy Manipulátor véleményem szerint, ugyanakkor érdekes karakter és az (ál)szerelmi szál is kedvezhet neki (egy ideig).

Dya (Plázamacsek) – hozza karakterét, számomra kicsit meglepő volt Melindával való szövetsége, kiváncsi leszek, hogy ezekkel a csínytevésekkel meddig mennek el.

Cristofel (skalpvadász) – a túlságosan is pörgős beszavazó nem tett jót presztizsének a Villán belül.  Ebből egykönnyen nem lesz skalpvadászat. Valószínűleg az sem használ, hogy folyamatosan életkorára hivatkozik a népszerűtlenségét illetően. Ugyanakkor a”korrekt” szó ismételgetése még segíthet ennek ovoslásában valamelyest: azok, akik valamilyen rájuk jellemző gesztussal, szóval tudják azonosítani magukat, esélyesek lehetnek sikeresen játszani (Gombi telefonos mutogatása, Éva-Alekosz –eeeegenezései stb.). Ezzel együtt nem lepne meg, ha az első 1-2 kiválasztáson főszereplő lenne.

Bandi (Szűz) – nem lennék meglepve azon sem, ha Bandi nem lenne már szűz és ezt nem azért mondom, mert olyan ellenállhatatlan lenne a nőknél. Egyszerűen valószerűtlennek tartom, és bevallom, van bennem egy adag hitetlenség az RTL hasonló húzásaival szemben. Persze ettől még igaz is lehet, csak azt ne felejtsük el, hogy ennek a műsornak inkább a szórakoztatáshoz van köze, semmint a valósághoz. Ezzel együtt Bandi hozza a Szűz karaktert, csupán az a baj, hogy annyira bután és nyilvánvalóan játszik rá szerepére, hogy az megfosztja hitelességétől. Jelen pillanatban számomra sokkal jobban hasonlít egy amatőr színészre, közepesen elnyomott sorozatgyilkosi hajlammal.

Seherezádé (szenvedélyes nő) – viselkedése alapján nem tűnik különösebben szenvedélyesnek, ugyanakkor a Gergővel való „viszonya” segíthet a kategóriájával való azonosulásban.

Péter (Valóságshow veterán)  - ha felkészült elemző lennék, most biztos előállnék valamilyen adattal arra nézvést, hogy külföldön mennyire jellemző az, hogy a szerkesztők beküldjenek egyet „maguk közül”. Sajnos se felkészült, se elemző nem vagyok, de véleményem van a dologról.  Ha a nézettséget nézem: jó ötlet, hiszen lesz bent valaki, aki tökéletesen ismeri egy ilyen játék mechanizmusát, nincs zavarban, tudja mi kell a népnek, ráadásul kellően mozgatni is tudja őket tekintettel kasztingolói, csapatépítőtréninges és szociálpedagógus múltjára. Ha más szempontból nézem, akkor rossz ötlet, hiszen lesz bent valaki, aki tökéletesen ismeri egy ilyen játék mechanizmusát, nincs zavarban, tudja mi kell a népnek, ráadásul kellően mozgatni is tudja őket tekintettel kasztingolói, csapatépítőtréninges és szociálpedagógus múltjára, vagyis: nem fair a többi játékossal szemben (kicsit ilyen volt Olivér beküldése is, de ezzel a húzással az RTL tökéletesen ignorálja a többi játékost, és hülyének nézi a nézőket). Nagy ellenfele szerintem Vera lesz; mindketten intelligensek és mindketten elég tudatosan képesek befolyásolni más játékosok viselkedését. 

1 komment

Címkék: elemzés karakterek való világ 5 vv5

A bejegyzés trackback címe:

https://vv5elemzes.blog.hu/api/trackback/id/tr553262364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2011.09.30. 17:17:33

Fecó jellemzésével egyáltalán nem értek egyet, de a többivel igen.

Szerintem Fecces bent már nagyon is hozza a dumagépet, mert (majdnem) mindenből ki tud hozni egy szójátékot, és ez szemmel láthatóan (de még inkább füllel halhatóan) nagyon jól megy neki. Az ő esetében inkább a beszavazóján csodálkoztam, hogy "mit keres abban a kategóriában ez a feldühödött gorilla?".
süti beállítások módosítása